Det er vigtigt at skabe gode vaner omkring mundhygiejne og tandbørstning hos barnet. Dette danner grundlag for deres vaner senere hen i livet, som er vigtigt for at bevare sunde tænder. Som forælder kan der opstå en masse spørgsmål omkring tandbørstning hos børn. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på, hvordan du kan skabe gode vaner omkring tandbørstningen hos dit barn, hvornår du bør begynde tandbørstning samt gode råd til de bedste rammer for en succesfuld tandbørstning.
Tandbørstning er ikke kun en praktisk opgave. Det er også et intimt øjeblik, der danner grundlag for god øjenkontakt og nærvær. Det er derfor vigtigt at sørge for, at tandbørstningen altid opleves som en hyggelig stund. Det kan være en udfordring, da mange børn ikke synes det er sjovt at få børstet tænder. Der er dog nogle ting du selv kan gøre for at højne oplevelsen for både dig selv og barnet.
Sørg også for at deltage i kontrol tjek af barnets tænder. Her an du også spørge en dygtig tandlæge, hvis du har brug for yderligere råd omkring tandbørstning hos barnet.
Tandbørstning som leg
Børn lærer bedst under leg. Du kan gøre tandbørstningen til en leg for barnet. Måske, der er en karius på fri fod, som skal fanges? Det kan tage lidt længere tid, men oplevelsen bliver bedre, i forhold til at forsøge at presse tandbørstningen igennem.
Sang under tandbørstning
Gå på nettet og find sange, der kan bruges under tandbørstningen. Det kan både være en sang, der handler om tandbørstningen, men det an lige såvel være barnets yndlingssang. Ved at synge en bestemt sang hver gang under tandbørstningen, hjælper det barnet med at forudse, hvilket kan skabe ro og tryghed. Barnet kan nemlig forudse, at tandbørstningen er slut, når sangen er slut. Derved har barnet en fornemmelse af, hvor lang tid der er tilbage, mens tandbørstningen er i gang.
Gør omgivelserne omkring tandbørstningen hyggelige for det lille barn
For de helt små børn kan det virke distraherende, hvis barnet har noget spændende at se på, mens mor eller far børste tænderne. Det kan være en uro, der lyser og spiller musik. Det kan også være nogle flotte billeder, barnet an se på. Snak om, hvad i ser på, mens du børster tænderne.
Skab faste rutiner omkring tandbørstning
Børn har brug for forudsigelighed og faste rutiner. Dette giver barnet en form for genkendelighed og forudsigelighed. Sørg derfor for, at tandbørstningen bliver end el af det faste putteritual og morgenritual. Gør tingene i den samme rækkefølge hver dag, så barnet ikke føler sig overrumplet af, at det pludselig er tid til at få børstet tænder.
Køb en sej tandbørste til barnet
Du kender det selv – sure pligter bliver lige lidt sjovere, hvis man har noget nyt legetøj. Det samme gælder for børnene. Lad barnet være med til at vælge sin nye tandbørste. Derved får barnet selv en medbestemmelse og oplever ikke et fuldstændigt tab af kontrol omkring tandbørstningen. Barnet er selv med inde over processen. Det anbefales, at tandbørsten skiftes ud minimum hver 3. måned – gerne oftere. Med en ny tandbørste jævnligt bliver tandbørstningen lige en lille smule mere spændende.
Start tandbørstningen tidligt
Mange tænker måske ikke så meget over tandbørstning, før den første tand melder sin ankomst. Det kan dog være en god idé at være godt forberedt og begynde at forberede tiden med tænderne, allerede inden de er brudt frem. Man kan få nogle bløde, små tandbørster, der egner sig fint til at stimulere gummerne. Med disse kan du begynde at indarbejde de gode vaner omkring tandbørstning, allerede inden tænderne er brudt frem – og derfor skal børstet grundigt.
Denne blide massage af gummerne kan være nemmere for barnet at vende sig til, når det er helt lille. Allerede når barnet er 1-2 måneder kan du så småt begynde at danne fundamentet for den gode tandhygiejne. Derved er du godt forberedt og vanerne er allerede sat i værks, inden tænderne bryder frem.
Dette i sig selv kan for mange børn føre til både smerte eller irritation – og måse endda feber. Derfor er dette ikke det ideelle tidspunkt at introducere barnet for nye vaner og rutiner. Vend derfor barnet til at få børstet gummer i god tid, så du skaber de bedste rammer for gode og hyggelige tandvaner for barnet.
Vi håber, at du har fået svar på dine spørgsmål og god inspiration til at opnå gode vaner omkring tandbørstning af børn gennem denne artikel. Husk, at du altid kan kontakte en tandlæge, hvis du har spørgsmål eller er det mindste i tvivl omring dit barns tænder.